Psihologia culorilor | Vellea Home

 2018-03-14

Psihologia culorilor

Destinatia  camerei  determina culoarea ei

Mai multe stiinte au cercetat influenta culorilor asupra omului si asupra locului unde isi petrece cea mai mare parte din timp insa psihologia ne ofera indrumarile cele mai folositoare.

  • Psihologia culorilor in interior sfatuieste sa alegeti culori calde, naturale –rosu, galben, bej, maro – in bucatarie sau hol deoarece acestea ofera predispozitia la comunicare
  • Culorile reci – albastru, verde, violet, calmeaza si se potrivesc de minune cu dormitorul
  • In baie pariati pe alb sau pe culori pastelate ce subliniaza curatenia.
  • La birou mediul cel mai bine este sa se mentina in gama de verde, ea ajuta la concentrare.

Rosu

Culoarea rosie se foloseste pe plan larg in designul bucatariilor deoarece creste apetitul. In mod clar nu se recomanda pentru camere de relaxare. Subconstientul asociaza rosul cu  amenintare, ascute simturile si corpul se seteaza pentru autoaparare.

Pe de alta parte putin rosu in dormitor poate avea un efect pozitiv asupra cuplului dar fiti moderati!

Cand rosul este inconjurat de nuante mai calde el este perceput excelent.Se combina in mod minunat cu maro-ul.

Maro

Este considerata ca fiind o culoare neutra. Induce o senzatie de naturalete deoarece este o culoare des intalnita in natura si se asemana si cu pamantul. Este asociat cu sentimentul de siguranta si stabilitate. Combinatiile de maro in designul caminului aduc caldura si adancime a casei.

Parchetul frumos si mobilierul in aceasta gama vorbesc de bunul gust al proprietarului. Lemnul si materialele textile in nuante naturale confera un efect placut si confortabil.

Albastru

Daca doriti sa creati o atmosfera de lucru si meditatie apelati la albastru. Aceasta culoare scade tensiunea si ritmul cardiac. Nuanta foarte deschisa mareste perceptia de spatiu a incaperii, un mod excelent sa creati sentimentul de spatiu deschis si de libertate de a fi prezent in alta parte.

Daca in incapere intra suficienta lumina si raze solare aceasta culoare racoreste interiorul. Pentru cei care simt nevoia sa scada apetitul se poate folosi albastrul in bucatarie.

Alb

Creeaza senzatie de imaculat dar in acelasi timp este pretentios pentru intretinere. Daca doriti sa gasiti o cale sa obtineti mai mult spatiu culoarea alba este solutia. Designerii recomanda tonurile luminoase epntru incaperile mici.  Il puteti combina cu aproape orice alta culoare trebuie tinut cont insa de nuanta celeilalte culori folosite.

Gri

Eleganta rafinata fara conservatorism. Reactia emotionala la aceasta culoare depinde in mare masura de nuanta folosita. Nuanta mai rece in combinatia cu albul estompat creeaza un aspect de prospetime iar nuanta mai inchisa poate sa inchida camera si dispozitia. Psihologia avertizeaza ca daca in interior predomina zonele gri riscati sa creeati un mediu plictisitor.

Griul este cea mai facila alegere daca aveti ezitari in alegerea culorilor dar el neaparat are nevoie de o alta culoare partenera ca sa il puna in miscare. Galbenul este unul dintre accenturile proaspete pe care le puteti combina impreuna cu el.

Galben

Emana pozitivitate, prospetime si puteti sa imprumutati inspiratie pentru a crea de la el. Se subintelege ca nu trebuie exagerat cu galbenul deoarece poate sa actioneze asupra subconstientului inducand o stare de neliniste. Cel mai sigur mod pentru a evita greselile este sa il folositi ca si accent – modalitate garantata sa obtineti o incapere mai solara si primitoare neaducand sentimentul de neliniste. Daca doriti sa obtineti un mediu favorabil de creatie pentru copii el se poate combina impreuna cu violet.

Violet

Misterul de vis al violetului se poate sesiza in fiecare nuanta a sa. Daca se merge pe albastru preponderent veti obtine o senzatie de mister si lipsa de griji. Daca mergeti spre nuanta de rosu nota emotionala va fi dominanta. Oamenii care aleg violetul de obicei sunt foarte pretentiosi  fata de lumea din jur si din acest motiv violetul  li se potriveste. Se poate reincarca emotional din tonurile mai deschise si nuante spre rosu ori se poate lucra cu succes la crearea de noi proiecte de vis

Negru

Se potriveste excelent pentru accentuarea asupra anumitor elemente din incapere. Rame de tablouri, oglizi, scaune si svesnice se pot folosi pentru a sublinia bunul gust. Daca este folosit in mod limitat el este o culoare nobila si artistica. Nu este bine sa se exagereze in utilizarea sa deoarece multi oameni asociaza negrul cu ceva trist, intunecat si apasator. Cel mai bine arata pe un fond neutru si cu ilumiminat directionat.

Verde

Sa va placa verdele in toate nuantele sale inseamna sa va placa natura asa cum este ea. El relaxeaza, linisteste, scade tensiunea ochilor si aduce senzatie de deplin. Aceasta culoare ofera o legatura foarte puternica cu natura si din acest motiv ofera senzatia de bine. Aceasta culoare este potrivita pentru orice camera din casa iar pentru birou este chiar recomandat sa aveti macar un obiect, culoare, perete sau ceva verde pentru a reduce din tensiune.

Iata si cei trei pasi ce va vor ajuta la alegerea unei culori.

  1. Alegeti pentru ce se va folosi incaperea respectiva. Lumina naturala influenteaza puternic perceptia culorilor.
  2. Raspundeti-va la intrebarea  _Cum ma simt in aceasta incapere? Linistit si concentrat? Relaxat? In siguranta? Plin de energie? Raspunsul depinde de alegerea culorilor alese.

  3. Luati in considerare culoarea obiectelor din interior.

Ce nuanta planificati sa aiba jaluzelele, lenjeria patului, ramele tablourilor, svesnicele? Si care este fondul perfect pentru aceste culori.

Care sunt culorile pe care le veti alege depinde si de perceptia personala asupra acestora.  Creati-va un spatiu armonizat in conformitate cu perceptiile directe. Asezarea obiectelor in spatiu este recomandabil sa fie simetrica, sa intre lumina naturala iar daca  peisajul avut la fereastra include si putin verde ar fi chiar perfect.

La crearea mobilierului nostru luam in considerare perceptia interiorului si particularitatile sale. Dorinta noastra este sa va asiguram un interior in care intotdeauna sa va simtiti confortabil si placut.

Follow us